Alergare montana la Campulung Moldovenesc

Detalii
Comentarii
Galerie foto
Harta

In Bucovina, la Campulung Moldovenesc (judetul Suceava), acolo unde traditiile si trecutul se completeaza in mod armonios cu prezentul, intr-o zona cu o istorie aparte, dar si binecuvantata cu bogatii ale naturii cum rar le este turstilor sa intalneasca, in acest an se va desfasura finala Campionatului National (CN) de Alergare Montana in ziua de sambata, 19 august 2017.

In paralel cu aceasta finala a CN, la care vor participa toate categoriile de sportivi seniori si juniori, la individual si pe echipe, are loc si Cupa Raraul - o competitie pentru toate categoriile de varsta, incepand de la copii.

„Campulung Moldovenesc gazduieste pentru prima data acest campionat, insa traseul de competitie, cu lungimi si diferente de nivel optime pentru fiecare categorie in parte il vor face de acum inainte o locatie constanta in calendarul evenimentelor de alergare montana”, se scrie pe site-ul Federatiei Romana de Atletism (FRA).

Alaturi de FRA - Subcomisia pentru Alergare Montana, partenerii locali ai concursului sunt Primaria Campulung Moldovenesc, CSM Raraul, Asociatia Hai in Bucovina si Salvamont Suceava. Lor li se adauga alte organizatii si sponsori, cu totii contribuind, impreuna, la buna organizare si desfasurare a evenimentului.

Categorii si distante la Campionatul National de Alergare Montana

- Juniori mari, categoria 1 feminin, distanta 4 kilometri, diferenta nivel aproximativ 600 metri;

- Juniori mari, categoria 1 masculin, 8 km, diferenta nivel aproximativ 800 m;

- Seniori feminin, 8 km, diferenta nivel aproximativ 800 m;

- Seniori masculin, 12 km, diferenta nivel aproximativ 1100 m.

Participarea se face individual si pe echipe la categoria juniori 1 si seniori. Echipele vor fi alcatuite astfel:

- La seniori (feminin si masculin) pot alerga 4 atleti, dar vor puncta primii 3, in ordinea sosirii;

- De asemenea, la juniori mari categoria 1 (fete si baieti) pot alerga 4 atleti si vor puncta primii 3, in ordinea sosirii;

- La categoria de varsta juniori mici categoria 2 - cadeti participa la individual si la echipa numai la categoria de juniori mari categoria 1, intrand in clasamentul general si pe echipe al acestei categorii.

Cine participa la Cupa Raraul

La Campulung Moldovenesc, nu numai seniorii si juniorii 1 se pot bucura de un concurs de alergare montana, ci si juniorii 3 si copiii, deoarece in aceeasi zi se organizeaza si Cupa Rarau, manifestare atletica la care iau parte seniori legitimati, juniori 1 si 2 legitimati, juniori 3 si copii legitimati si nelegitimati.

„Scopul acestei competitii este de a atrage cat mai multi iubitori ai sportului in natura si de a deschide apetitul copiilor pentru alergarile montane. Primele trei locuri la fiecare categorie (individual) vor fi recompensate cu diplome, medalii, tricouri si premii in bani”, ne transmit gazdele intrecerilor din Bucovina.

Sport, turism, promovare turistica, beneficii

In sportul zilelor noastre, importanta implicarii comunitatilor locale, prin reprezentantii lor, este decisiva. Fie ca vorbim de infrastructura si de baze sportive, fie ca ne referim la concursuri (de mai mica sau mai mare anvergura), evenimente si tot felul de proiecte sportive. Si iata ca la Campulung Moldovenesc, starniti de pasionatii locului, oamenii de decizie au inteles si au imbratisat ideea de a intretine o relatie armonioasa cu atletismul, „Regina sporturilor”, spre interesul reciproc. Iar promovarea turistica a orasului si a zonei, cu toate beneficiile financiare si materiale rezultand din astfel de competitii, capata si mai multa consistenta.

Un alt proiect: modernizarea stadionului Raraul

Dibaci si orientati, oamenii de la Campulung Moldovenesc au priceput repede ca sportul da un plus de valoare comunitatii si calitatii vietii oamenilor din acele tinuturi superbe. Si, bineinteles, actioneaza in consecinta.

„Este o abordare inteligenta, care arata ca sportul de performanta si de masa are capacitatea sa contribuie la dezvoltarea armonioasa a zonei, prin cateva elemente importante: public/ participanti numerosi, vizibilitate, spectacol si o modalitate sanatoasa de petrecere a timpului liber”, afirma Florin Florea, presedintele FRA, dupa vizita pe taramurile bucovinene, acolo unde deja se priveste spre urmatorul pas: modernizarea stadionului Raraul si amenajarea lui, pentru a fi gata sa gazduiasca evenimente de nivel national.

Campulung Moldovenesc, un exemplu de urmat

Intr-o Romanie in care proiectele mari, cu multe zerouri, se misca anevoios si mai mereu cu probleme, devine tot mai limpede, pe zi ce trece, ca initiativele realiste si pasii mai mici, dar siguri, in comunitati urbane si chiar rurale de nivel mediu, reprezinta cheia succesului in (re)consolidarea bazei de care sportul nostru (cazul de fata - atletismul) tanjeste de atat amar de vreme. Iar exemplul municipiului Campulung Moldovenesc trebuie sa fie urmat in cat mai multe locuri din Romania.

Castigatori si premianti la Campulung Moldovenesc, la Campionatul National de Alergare Montana si Cupa Raraul 2017.