Futures Selgros Cup, turneu de tenis la arenele Dinamo Brasov

Detalii
Comentarii
Harta

In perioada 29 august-4 septembrie, la Complexul Sportiv Dinamo din Brasov (str. Nicopole, nr. 34), are loc turneul de tenis de camp pentru seniori, din categoria ITF futures (premii de 10.000 dolari), dotat cu Futures Selgros Cup. Portughezul Frederico Ferreira Silva (21 ani), numarul 251 in clasamentul mondial, porneste intrecerea din pozitia de principal favorit la simplu. Lista celor mai bine cotati jucatori este completata, la varf, in ordine, de slovacul Filip Horansky (23 ani, locul 359) si de omul gazdelor, Petru-Alexandru Luncanu (27 ani, locul 369).

Pe tabloul celor 32 de aspiranti la Futures Selgros Cup (editia a 2-a), 8 tenismeni vor urca din calificari (27-29 august), 20 de sportivi sunt inscrisi direct, pe baza locului si numarului de puncte din ierarhia mondiala, iar 4 sunt fericitii posesori de wild-card. Toti cei din urma sunt romani: Bogdan Borza (19 ani), George Botezan (19 ani), Daniel Cozma (18 ani) si Andrei Patrui (20 ani).

De sambata, 27 august au inceput meciurile de calificare pentru lista de 32, iar de marti, 30 august (ora 10) debuteaza partidele pe cele doua tablouri, de simplu si de dublu. Vineri, 2 septembrie, de la ora 16 este programata finala probei de dublu, sambata, 3 septembrie, de la orele 11 si 15 au loc semifinalele la simplu, iar duminica, 4 septembrie, de la ora 11 se desfasoara evenimentul principal al turneului: finala probei de simplu!

Tenis, Brasov, Romania

La conferinta de presa inaugurala a concursului international de tenis de la Brasov, maestrul de ceremonii a fost George Cosac. Din pozitia de presedinte al Federatiei Romane de Tenis (FRT), acesta a declarat: „Prin acest proiect suntem alaturi de tinerii jucatori de tenis din Romania, in lungul drum pe care-l au de parcurs pana sa ajunga la adevarata performanta, de nivel mondial. Acesta este, de altfel, si principalul obiectiv al turneului. Numai prin puncte acumulate la competitii de acest nivel, din turneu in turneu, jucatorii pot sa avanseze in clasamentul mondial si intr-un numar de ani sa intre in elita tenisului profesionist de inalta clasa. Observ ca la Brasov au ajuns sportivi cam de pe toate continentele, inclusiv din Japonia, din America de Sus si Statele Unite ale Americii, plus europenii. Prin ceea ce intreprindem aici, la turneul futures, ne atingem si cel de-al doilea obiectiv, acela de promovare a Brasovului si a Romaniei in toata lumea”.

Tenis de camp, un sport cu traditie la Brasov

Alexandru Vlad (CEO Selgros Romania), reprezentantul sponsorului principal a comentat: „Cum Selgros are sediul central la Brasov, acolo unde in anul 2001 am inaugurat primul magazin, era normal si de datoria noastra sa ne implicam in sustinerea sportului, a tenisului de performanta, alaturi de Federatia Romana de Tenis si de autoritatile locale. Tenisul este un sport cu traditie la Brasov si suntem preocupati sa-i sustinem pe sportivii tineri sa ajunga jucatori adevarati, de top. Momentan, Romania sufera la baieti, ca la fete stam bine. Cu Federatia de Tenis ne-am propus un parteneriat pe termen lung, vrem sa crestem acest turneu de la an la an, pentru ca la un moment dat sa ridicam valoarea premiilor si sa crestem, automat, numarul de puncte acordate jucatorilor prezenti la Brasov”.

Puncte si incredere din turneele futures

„Acum, ne mandrim cu medalia de argint de la Olimpiada, castigata la dublu, de Tecau si Mergea, iar in 2003 dadeam startul in turneele futures, cum este si acesta de la Brasov. Avem acelasi principiu ca si atunci, nu degeaba Horia Tecau si Florin Mergea au ajuns unde sunt acum. Prin aceste competitii futures tinerii tenismeni capata puncte, incredere si se pot ridica. Aparent, este un turneu mic, dar, credeti-ma, este imens pentru jucatorii tineri”, am retinut din spiciul lui Dumitru Haradau, director de concurs.

Supervizorul Andrei Bardan a salutat prezenta unor jucatori straini bine cotati la Futures Selgros Cup si a subliniat faptul ca „fara aceste turnee futures, in scurt timp in Romania nu am mai avea tenis”. ”Iar 90 la suta din rezultatele fetelor noastre se datoreaza acestor competitii. Asa le-am ajutat si le-am pus o treapta, pe care s-au ridicat si de pe care au sarit in top. Fara aceste turnee erau zero”, a adaugat acelasi oficial.