Ambasador

Povestea ei a început în Șcheii Brașovului, pe când era elevă la Școala generală nr. 2. „La școală la noi a venit, cum se făceau selecțiile pe atunci, profesorul Boiuru. Dânsul m-a remarcat, să zic așa, și m-a îndreptat spre Liceul Sportiv. M-am înscris la examen, fără să le spun alor mei. Am făcut-o după ce am luat prima examenul, cu nota 10, abia atunci le-am zis. Așa am început atletismul, la Liceul Sportiv din Brașov sau Liceul cu Program Sportiv – cum se numește acum. Acolo i-am avut ca antrenori pe doamna Nuți Oană și pe domnul Dorin Feșteu”, ne povestește campioana noastră. Pe atunci era Elena Buhăianu – așa cum mai este cunoscută și azi în lumea atletismului -, între timp a devenit Elena Antoci.

Elena Buhăianu Antoci este cel mai valoros atlet pe care l-a dat Brașovul în timpurile noastre și ultimul care ne-a reprezentat la o ediție a Jocurilor Olimpice de Vară (Atena, 2004)! Olimpiada este visul oricărui sportiv, iar brașoveanca noastră a ajuns să și-l trăiască de două ori. Mai întâi a fost la Sydney în 2000, apoi la Atena. Este o adevărată campioană, cu rezultate de toată isprava:

– campioană europeană (1.500 metri, în sală, la Madrid);

– dublă vicecampioană europeană (1.500 metri, în sală, la Viena, respectiv cros cu echipa la Oeiras-Lisabona);

– campioană mondială militară (1.500 m) și vicecampioană mondială militară (800 m);

– campioană mondială universitară (1.500 m) și vicecampioană mondială universitară (800 m);

– multiplă campioană balcanică (în sală și aer liber, la 1.500 m, 800 m, 4X400 m), multiplă campioană a României.

„La tineret și senioare am lucrat numai cu doamna Margareta Ghile , alături de care am obținut cele mai bune performanțe ale carierei mele și la Clubul Sportiv Astra Autocamioane Brașov, între 1997 și 2000, însă și mai departe, la Steaua București, în perioada anilor 2000-2007. Și acum am vie în memorie prima reușită importantă cu «Marga» Ghile: în 97, la Craiova, am devenit campioană națională la cros 6.000 de metri la senioare, deși ca vârstă mă încadram la tineret!”, ne povestește campioana noastră.

Timpul s-a scurs, a lăsat cariera de sportivă în urmă și a preferat să stea departe de pistă după retragere. „A trecut în civil”, mai e o vorbă. Anii au trecut și astăzi este mama a doi copii: Andrei Mario (10 ani) și pe Amalia Ionela (8 ani). Amândoi fac sport.

Elena Buhăianu-Antoci susține evenimentul InSport Grand Prix și sâmbătă, pe 15 septembrie, de la primele ore ale dimineații va fi acolo, în Parcul Sportiv Brașov, împreună cu noi toți, iubitori ai sportului, atletismului, alergării și mișcării în natură. Bineînțeles, gata de start!

Un amplu articol despre Elena Antoci găsiți AICI. (Foto: Mediafax)