Fotbal: Germania castiga Campionatul Mondial cu sprijinul solutiilor SAP

Detalii
Comentarii
Galerie foto

Duminica seara, Germania a invins Argentina in finala Campionatului Mondial de Fotbal, dupa victoria din prelungiri de pe stadionul Maracana din Rio de Janeiro. Insa in afara faptului ca a devenit pentru a patra oara campioana mondiala, pe parcursul intregii competitii de anul acesta echipa nationala a Germaniei a demonstrat ca isi merita titlul de cea mai buna echipa din lume: in prima semifinala a reusit o performanta istorica impotriva selectionatei Braziliei, invingand cu un scor de 7-1, iar atacantul german Miroslav Klose a doborat recordul de goluri inscrise intr-un Campionat Mondial, devenind astfel cel mai bun marcator din istoria  acestei competitii. Dar cum reuseste echipa Germaniei sa obtina astfel de performante? Pe langa tactica exceptionala, tehnica de joc si efortul depus de jucatori si antrenori, nationala Germaniei se bazeaza si pe utilizarea tehnologiei in mod inteligent.

Selectionerul german Joachim Low a inclus Big Data in echipa, iar aceasta tehnologie a transformat modul de joc al Mannschaft-ului. Victoriile inregistrate la Campionatul Mondial de Fotbal de anul acesta sunt o dovada in plus a faptului ca solutia SAP Match Insights, care consta in captarea si analiza datelor despre jucatori, poate schimba acest sport.

Statisticile au fost intotdeauna importante in fotbal, iar cifrele de baza, precum „numarul de goluri per sezon” reprezinta doar varful iceberg-ului. Jose Mourinho a sintetizat secretul succesului sau printr-o singura propozitie, spunand: „Stiu totul despre adversar”. Cu siguranta, a sti mai multe decat adversarul face deseori diferenta intre a castiga si a pierde un meci.

Ce distanta alearga un jucator in timpul antrenamentului? Cate pase reusite poate avea? Exista vreun deficit in jocul acestuia? Pentru prima data, tehnologia este utilizata pentru a raspunde acestor intrebari si a observa, a analiza si a imbunatati performantele jucatorilor de fotbal in cadrul unei competitii internationale.

Software in cursa pentru titlu

Echipa nationala de fotbal a Germaniei s-a bazat pe sprijinul solutiilor software in cadrul Campionatului Mondial de Fotbal din Brazilia. O combinatie de solutii si tehnologii specializate permite analiza meciurilor si obtinerea de date despre performantele jucatorilor, obiectivul utilizarii acestora fiind sporirea performantelor echipei.

Prin intermediul senzorilor montati pe hainele jucatorilor, pe mingi si pe echipamentele de antrenament, sunt obtinute informatii-cheie despre evolutia fiecarui fotbalist si a echipei per ansamblu. Antrenorul poate accesa in timp real aceste date, de pe tableta sau alt dispozitiv mobil, astfel incat sa poata evalua performantele jucatorilor chiar in timpul antrenamentului si sa isi schimbe strategia pentru meci in functie de rezultatele obtinute.

Instinct + software = decizii mai bune

Este adevarat ca datele referitoare la distanta alergata de un jucator sau sprintul realizat de acesta nu vor putea inlocui vreodata instinctul antrenorului, dar pot cu siguranta sa il ajute pe acesta in luarea deciziilor. Astfel, antrenorii care au acces la datele colectate prin intermediul solutiilor software sunt mai bine informati si iau decizii mai rapide si mai bune, ceea ce conduce la imbunatatirea performantei intregii echipe. Mai mult decat atat, cu ajutorul solutiilor SAP pot fi analizate si evolutiile echipelor adverse, cu scopul de a descoperi punctele slabe ale acestora si a adapta tactica de joc in functie de acestea.

„Un computer nu poate inscrie goluri”, spune legenda fotbalului german, Franz Beckenbauer. Este adevarat, insa cu ajutorul tehnologiei, jucatorii pot ajunge sa inscrie un numar mai mare de goluri. Echipati cu soluČ›ii sofware specializate, antrenorii si jucatorii au acces la date relevante si statistici detaliate in timpul meciurilor si sesiunilor de antrenament, putand sa se pregateasca mai repede si mai bine pentru meciurile viitoare.

„Teoria se afla intr-o zona gri. Ceea ce conteaza este ce se intampla pe teren”, spune si legendarul jucator si antrenor german Adi Preissler. Chiar daca lucrurile stau asa, odata cu castigarea Campionatului Mondial de Fotbal de catre echipa Germaniei se poate spune ca am asistat la transformarea tehnologiei in al 12-lea jucator. Mario Gotze, cel care a marcat unicul gol din finala pentru echipa Germaniei, este un jucator tanar, care probabil va mai participa si la urmatoarele editii ale Campionatului Mondial. Asadar, va fi interesant de vazut modul in care el si generatiile viitoare vor juca fotbal, bazandu-se pe tehnologie pentru a-si imbunatati performantele. (comunicat: Total PR, foto: fifa.com)