Minifotbal: Romania, campioana Europei si in 2012, la Chisinau

Detalii
Comentarii
Galerie foto

Succes rasunator pentru nationala de minifotbal a tarii noastre! Romanii care joaca minifotbal, un sport asemanator fotbalului, dar care se disputa pe terenuri cu gazon artificial de mai mici dimensiuni si cu reguli specifice, se pot lauda cu al treilea titlul continental, castigat de data aceasta intr-o atmosfera electrizanta care dovedeste ca acest sport a adunat, deja, foarte multi admiratori. Nationala Romaniei de minifotbal a terminat invingatoare in Campionatul European de Minifotbal – miniEURO Moldova 2012, disputat anul acesta la Chisinau, la capatul unei competitii care s-a disputat chiar in centrul orasului, pe un teren special amenajat chiar in Piata Operei Nationale.

„Echipa Romaniei a făcut istorie aici, in Republica Moldova, pentru ca am devenit pentru a treia oara consecutiv campioni europeni, o performanta care cred ca va fi imposibil de egalat vreodată”, a spus Razvan Burleanu, presedintele Federatiei Europene de Minifotbal, dar si al Federatiei de Minifotbal din Romania.

 

16 echipe participante

Turneul a reunit cele mai bune 16 echipe de minifotbal din Europa, printre care Anglia, Germania, Turcia, Italia, Kazahstan, Cehia, Muntenegru si multe altele. Romania a avut un parcurs dificil, dar a crescut de la meci la meci si a reusit o finala de vis, in care a castigat absolut meritat meciul cu Muntenegru. „Cea mai grea partida a fost cea cu Moldova, din sferturile de finala, cand stiind ca trebuie sa castigam ca sa mergem mai departe, ne parea rau ca trebuie sa invingem echipa Moldovei”, a declarat Tiberiu Lajos, fostul arbitru international care are acum trei trofee impreuna cu echipa Romaniei de minifotbal, in calitate de antrenor. Meciul cu gazdele a fost un adevarat spectacol din toate punctele de vedere, mii de basarabeni sustinand deopotriva echipa Moldovei, dar si pe cea a Romaniei.

 

Brasoveanul Adrian Calugareanu, cel mai bun jucator

Un alt succes romanesc formidabil este castigarea titlului de cel mai bun jucator al campionatului european de catre brasoveanul Adrian Calugareanu. In varsta de 24 de ani, acesta s-a remarcat in mod deosebit dintre sutele de sportivi veniti la Chisinau, fiind un real semn de intrebare de ce acest mare talent nu a fost bagat in seama niciodata in fotbalul profesionist.

Minifotbalul este o disciplina dedicata exclusiv amatorilor, in campionatele locale din Romania activand peste 35.000 de jucatori legitimati, tineri si mai puțin tineri, printre care si multi fosti divizionari A, ca si membri ai echipei nationale de fotbal a Romaniei. Pe plan continental, minifotbalul este practicat de peste 600.000 de jucatori, iar faptul ca tara unde acest sport este cel mai dezvoltat - Anglia - nu a reusit nici macar sa iasa din grupe la acest campionat european, face ca victoria Romaniei sa fie cu atat mai valoroasa. „Suntem extrem de mandri de noi, de Romania, de spectatorii din Chisinau care ne-au purtat pe aripile victoriei meci de meci”, a spus si Cristian Popa, capitanul formatiei noastre, un tanar care in viata de zi cu zi este avocat la Timisoara, iar in timpul liber iata ca reuseste, alaturi de alti baieti minunati ca si el, sa aduca glorie Romaniei. (text si galerie foto: Federatia de Minifotbal din Romania)