Clubul de Inot Masters Timisoara incepe anul pe podium in Ungaria

Detalii
Comentarii
Galerie foto

O echipa a Clubului de Inot Masters Timisoara a participat la un concurs special de inot masters, primul desfasurat in 2015, organizat in orasul Gyula (Ungaria), in perioada 24-25 ianuarie.

La competitie, care s-a desfasurat in bazin olimpic (50 m/8 culoare), acoperit pe durata sezonului rece cu o prelata, au participat peste 120 de inotatori, afiliati la 24 cluburi din Olanda, Romania, Slovacia si Ungaria.

Un concurs cu probe de rezistenta

In programul concursului au fost incluse numai probe de rezistenta, atat de semifond (200 m toate procedeele, respectiv, 400 m bras si mixt), cat si fond (800 si 1.500 m, doar pentru procedeul liber).

Dificultatea acestuia a constat nu doar in lungimea probelor, ci si in faptul ca desfasurarea a avut loc imediat dupa sarbatorile de iarna, pregatirea sportivilor fiind, in aceasta situatie, afectata. Cu toate acestea, media de varsta a participantilor a fost mai ridicata decat la concursurile obisnuite de inot masters, cei mai varstnici participanti la concursul din Gyula avand 80 de ani la femei, respectiv 95 de ani la barbati. 

Sase locuri pe podium pentru timisoreni

Echipa Clubului de Inot Masters Timisoara a fost formata din trei sportivi, cu varste cuprinse intre 27 si 55 de ani, care au obtinut in total sase locuri pe podium: un loc intai prin Marc Eichert (25+), 2 locuri doi prin Mihai Lisetchi (55+) si Eleonora Tarta (50+) si 3 locuri trei, unul adjudecat de Marc Eichert si doua de Mihai Lisetchi. Cel mai activ sportiv a fost Mihai Lisetchi, care pe parcursul concursului, a participat la 3 probe individuale, obtinand trei locuri pe podium.

Inotul este important pentru oamenii inalti

Marc Eichert, cetatean german, a participat pentru prima oara la un concurs de inot masters ca membru al clubului Masters Timisoara. A practicat inotul sportiv de la varsta de 12 ani pana la 20 de ani. Intrebat de ce practica inotul ca adult (inotul masters), el a raspuns: „Inotul este foarte sanatos pentru ca pune in miscare muschii spatelui, foarte important pentru oamenii inalti (Marc are 1,90 m). Mai mult, am dorit sa continui practicarea acestui sport deoarece imi place foarte mult, fiind o parte importanta a vietii mele.” Marc a inceput sa practice inotul masters acum cinci ani in cadrul unor cluburi din Germania. Despre participarea la concursul din Gyula, el spune: „Mi-a facut placere sa respir din nou, dupa mult timp, atmosfera competitiilor. In plus, am avut posibilitatea sa cunosc mai bine colegii de club, lucru care nu e posibil pe durata antrenamentelor. In concluzie, a fost o zi foarte placuta!”

Masters Timisoara promoveaza practicarea sportului de catre adulti

Intr-un clasament european privitor la practicarea de activitati sportive de catre adulti (Eurobarometru 2014), Romania ocupa unul dintre locurile codase intre cele 28 de tari ale UE, in conditiile in care 60 % dintre romanii adulti nu fac niciodata sport sau activitati fizice, tara noastra fiind depasita doar de Bulgaria (78 %), Malta (75 %) si Portugalia (64%). In acest context, clubul Masters Timisoara promoveaza practicarea activitatii sportive de catre adulti, in general, vizand, in acelasi timp, atat pastrarea starii de sanatate, cat si imbunatatirea capacitatii sportive a practicantilor.

Clubul de Inot Masters Timisoara reuneste persoane care au implinit varsta de 18 ani si care au ca pasiune inotul, printre ei numarandu-se fosti sportivi, precum si persoane care nu au practicat niciodata inotul de performanta. Cei interesati de practicarea inotului in cadrul clubului, pot obtine detalii pe www.timisoara.inot-masters.ro sau la e-mail contact@timisoara.inot-masters.ro, respectiv fax 0356.816.474.

Rezultate obtinute in 2014

In anul 2014, componentii CIMT au participat la 11 competitii de inot masters (5 competitii in Ungaria, 4 in Romania si 2 in Serbia). Dintre acestea, 5 au fost competitii nationale cu participare internationala, iar 6 au fost competitii regionale cu participare internationala.

Au fost obtinute 149  de locuri pe podium, dupa cum urmeaza: 83 locuri I, 44 locuri II si 22 locuri III. Cei mai laureati participanti la competitii au fost: Lisetchi Mihai (22 locuri I, 12 locuri II si 5 locuri III), Tarta Eleonora (16 locuri I, 4 locuri II si 9 locuri III) si Talanga Ildiko (16 locuri I, 6 locuri II si 1 loc III).

Pe parcursul anului 2014, clubul a organizat cinci evenimente de inot masters: 24 AquaMasters – editia a III-a, Cupa Familiei – editia a III-a, Cupa Masters – editia a VII-a, Traversarea Lacului Surduc – editia a III-a, Cupa DKMT – editia a VI-a.

In Romania, inotul masters este o disciplina sportiva aflata sub autoritatea Federatiei Romane de Natatie si Pentatlon Modern. (comunicat si galerie foto: Masters Timisoara)