Karate shotokan la Brasov: cursul de perfectionare din Poiana

Detalii
Comentarii
Galerie foto

Federatia Romana de Karate WKC, for prezidat de Liviu Adrian Crisan, a organizat la sfarsitul acestei saptamani cursul anual de perfectionare pentru instructorii si antrenorii de karate, stilul shotokan, din Romania. Cursul s-a tinut in Poiana Brasov, de vineri (10 februarie) pana duminica (12), inclusiv. In prima zi a stagiului, vineri dupa-amiaza (orele 17-19), Jozsef Drocsa, preparatorul fizic al federatiei, a sustinut un curs teoretic avand tema „comunicarea si relatiile dintre sportivi si antrenori sau instructori”. „Practic, in discutie au fost aduse modul cum ii atragem pe copii spre karate si la sala, precum si modalitatile de a le capta atentia in procesul de predare, in timpul antrenamentelor. S-a pus accent pe felul in care antrenorul sau instructorul le insufla copiilor, de la cele mai mici varste, placerea si implicarea in practicarea stilului de karate shotokan. Nivel la care accentul trebuie sa fie pus pe insusirea tehnicii de baza, nicidecum pe pregatirea fizica”, povesteste antrenorul Paul Chelemen (centura neagra, 3 dan), presedintele CS Aka-Shiro-Kai Brasov, participant la actiunea din Poiana Brasov. Tot la cursul de vineri, au mai fost cuprinse si informatii legate de alimentatie si dieta, prezentate de dr. Radu Darii.

Exercitii specifice pentru karate shotokan

Sambata, 11 februarie, au avut loc 2 antrenamente, in sala „Ursu” de langa hotelul „Ruia” din Poiana Brasov. La primul (orele 10-12), cele doua teme au fost clare: periodizarea si exercitiile specifice pentru karate shotokan (J. Drocsa), plus tehnici de reanimare si accidente - primul ajutor in sala de antrenament (dr. R. Darii). „La exercitii, s-a vorbit de forta aeroba si forta anaeroba. La aerob intra exercitiile fizice in aer liber specifice cresterii capacitatii pulmonare si respiratorii, iar la anaerob - exercitiile statice cu greutati sau exercitiile numai cu greutatea propriului corp. Ne-au fost prezentate cat mai multe detalii legate de acestea, apoi de periodizarea lor, intr-un ciclu de un an de zile de antrenamente”, adauga antrenorul Paul Chelemen (foto in dreapta, alaturi de antrenorul federal Mihai Hanga). Alte subiecte din antrenamentul de sambata dimineata: exercitii specifice pentru viteza de reactie - antrenamente specifice in kata si kumite; suplimente nutritive, medicatie si antidoping.

15 noi instructori de karate shotokan in Romania

Tot sambata, dar in al 2-lea antrenament al zilei (orele 17-19), Mihai Hanga, antrenor federal al lotului de kumite, a oferit detalii despre strategiile de kumite - combinatii de tehnica si tactica -, iar Jozsef Drocsa le-a vorbit cursantilor despre alimentatie, deconectare, refacere si odihna. Iar duminica, ultima zi a stagiului din Poiana a fost cea a examenului pentru aspirantii la carnetul de instructor de karate shotokan in Romania, aproximativ 15 la numar. La actiunea organizata la Poiana Brasov au fost prezenti circa 60 de antrenori si instructori (licentiati sau aspiranti) de Federatia Romana de Karate WKC. Celor mai bine vazuti dintre acestia, antrenorilor, le-au fost acordate „Certificate de perfectionare profesionala” eliberate de Centrul National de Formare si Perfectionare a Antrenorilor, in colaborare cu federatia WKC. (foto: paul chelemen, colectia personala)