România s-a remarcat în ultimele decenii la nivel mondial grație unor sportivi care au scris istorie și au doborât numeroase recorduri. Iată în rândurile următoare câțiva dintre aceștia, care nu doar că au avut rezultate impresionante, dar au adus și multă bucurie în rândul românilor.
Una dintre cele mai titrate sportive din istoria României este Iolanda Balaș Soter. Aceasta a scris istorie între 1957 și 1967 la săritura în înălțime, probă pe care a dominat-o copios. Ea a câștigat 156 de concursuri consecutiv. Mai mult, a stabilit 14 recorduri mondiale și a obținut și 2 titluri olimpice în această perioadă.
În finala olimpică de la Roma 1960, Iolanda Balaș Soter a reușit să câștige aurul după ce a sărit la 1.85m, în timp ce adversarele sale au sărit la cel mult 1.71m. Patru ani mai târziu, la Olimpiada de la Tokyo, Iolanda a câștigat un nou aur, cu 1.90m, 10 cm peste următoarea competitoare. Iolanda Balaș a stabilit ultimul record mondial în 1961, când a sărit 1.91m. Acest record a fost depășit abia în 1971, când stilul de sărituri a fost modificat, potrivit informațiilor disponibile pe blogul celor de la casino.netbet.ro.
Un alt nume de referință din istoria sportului românesc este Ivan Patzaichin. A dominat lumea la caiac-canoe timp de 20 de ani, perioadă în care a câștigat 7 medalii olimpice la nu mai puțin de 5 ediții. Dintre acestea, patru au fost de aur și trei de argint. Mai mult, el mai are în palmares 22 de medalii la Campionatele Mondiale și una la Campionatele Europene.
O cursă de referință din istoria sa este cea de la Olimpiada de la Munchen 1972. Atunci, în calificările probei de Caiac 1.000 metri, pagaia sportivului nostru a cedat în primii 30 de metri. Cursa ar fi trebuit oprită, dar Patzaichin a continuat să vâslească cu un ciot, iar apoi a reușit să-și îndeplinească obiectivul și a câștigat medalia de aur.
O altă sportivă de referință este Nadia Comăneci. Cel mai cunoscut moment din cariera sa a avut loc pe 18 iulie 1976, la Jocurile Olimpice. Pe atunci, ea avea doar 14 ani, însă a reușit să intre în istorie după ce a obținut primul 10 perfect din istoria gimnasticii. Nimeni nu era pregătit pentru un asemenea moment, motiv pentru care pe tabelă a apărut inițial nota 1.00. Toată lumea și-a dat însă seama că are în față un nume care va marca istoria.
Drept dovadă, ea a câștigat 3 titluri olimpice la individual compus, bârnă și paralele, o medalie de argint cu echipa și una de bronz, la sol. În total a obținut nu mai puțin de 7 note de 10. Nadia este așadar un nume de referință din istoria României și una dintre cele mai cunoscute personalități. S-a stabilit de ani buni în SUA, dar continuă să acorde burse tinerilor sportivi din țara noastră și să îi sprijine.
Ilie Năstase a fost primul lider al clasamentului ATP, la scurt timp după ce câștigase Roland Garros 1973. A fost un an perfect pentru Nasty, care se mai impusese și în turneele de la Roma, Madrid, Monte Carlo și Florența.
În carieră, Ilie Năstase a câștigat și un titlu la US Open 1972 la simplu, a fost de trei ori campion de Grand Slam la dublu, dar și învingător la Turneul Campionilor 1971, 1972, 1973 și 1975. De asemenea, a disputat trei finale de Cupa Davis cu echipa României. Năstase a rămas în istorie și prin farsele pe care le făcea pe teren.