Lotca solara si far urban la Bucuresti, pe Dambovita

Detalii
Comentarii
Galerie foto

Astazi s-a lansat la apa prototipul unei lotci cu propulsie solara si a fost amplasat farul urban pe Dambovita, la Academia Rowmania, intre Podul Unirii si Biblioteca Nationala a Romaniei. Rowmania, miscarea lui Ivan Patzaichin care isi propune sa atraga atentia asupra sporturilor pe apa, ecoturismului si patrimoniului natural al Romaniei, le ofera in acest fel bucurestenilor prilejul de a vedea Dambovita ca pe un spatiu public, in mijlocul orasului, in care te simti aproape de natura si realizezi cat de important este sa o protejezi.

„Lucram de cativa ani la imbogatirea flotilei de ambarcatiuni de lemn disponibile in Delta, fie ca sunt canotci, catamarane sau lotci traditionale pescaresti. Delta nu este doar o destinatie exceptionala pentru ecoturism, este si locul magic de la care eu am invatat sa apreciez natura si sa fiu atent la semnalele pe care ni le da. Grija fata de mediu nu trebuie sa impiedice planurile de dezvoltare, iar solutiile de protectie a naturii, care uneori sunt simple dar alteori se bazeaza pe tehnologie avansata, au nevoie intotdeauna de un dram de simt practic pentru a functiona. Am adus lotca solara la Bucuresti ca sa starnesc discutia in jurul unei idei pe care noi am pus-o in practica asa cum ne-am priceput, si in care eu am mare incredere” a declarat Ivan Patzaichin.

Prototipul lotcii cu propulsie solara a fost realizat cu sprijinul Apa Nova Bucuresti, in atelierele marangozilor de la Tulcea, si utilizeaza un motor Torqeedo de fabricatie germana, care se incarca de la panourile amplasate pe copertina sau de la reteaua de oras. Lotca a fost proiectata sa poata transporta 10 persoane, iar motorul de 5 cai putere poate asigura o autonomie de cca 6 ore, la o viteza de 8 km/h, chiar daca cerul este innorat. Ambarcatiunea poate fi, deci, ideala pentru plimbari de agrement pe lacurile din parcurile urbane, in Delta sau pe alte ape interioare.

Tot astazi a fost ridicat pe Dambovita Farul Urban, o creatie a arhitectilor Bogdan Ciocodeica si Diana Rosu, proiectul castigator al competitiei de design Eco-arhipelag, desfasurata de Asociatia Ivan Patzaichin – Mila 23 pentru promovarea ecoturismului. Farul Urban Sulina este un «advertorial» al Deltei Dunarii si o forma inedita de a orienta privirea bucurestenilor asupra Dambovitei. Functioneaza ca un «reflector», un semnal luminos si simbolic care scoate in evidenta raul uitat al capitalei. Este vizibil dinspre axele principale de circulatie din centrul orasului, devenind un reper pentru locuitorii si turistii aflati in cautarea unui colt de relaxare conectat la natura. Farul a fost construit cu sprijinul Lafarge, partener Eco-ahipelag.

Asociatia Ivan Patzaichin – Mila 23 continua astfel sa dezvolte proiecte care pun in valoare patrimoniul hidrografic al Romaniei si atrag atentia asupra potentialului de dezvoltare pe care il are ecoturismul.

Asociatia Ivan Patzichin – Mila 23 este sprijinita in aceste demersuri de partenerii sai traditionali: DC Communication, Asociatia de Ecoturism din Romania, Lafarge, Apa Nova, Apele Romane, Aqua Carpatica, Bucuresti FM si SUP Academy. (comunicat: Asociatia Ivan Patzaichin, foto: www.facebook.com/RowmaniaPatzaichin)