Primul pachet de ecoturism in Delta Dunarii

Detalii
Comentarii
Galerie foto

Asociatia „Ivan Patzaichin – Mila 23” a prezentat ieri, la Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti”, unul dintre cele mai ample si indraznete proiecte de dezvoltare durabila si infrastructura pentru ecoturism, realizate in beneficiul comunitatilor din Delta Dunarii.

„Am fost si raman foarte legat de Delta Dunarii, locul in care m-am nascut, am invatat sa vaslesc si care mi-a format respectul pentru oameni si natura. Construim proiectele intotdeauna impreuna cu localnicii, ajutandu-i sa-si identifice cele mai bune solutii de dezvoltare a economiei locale. Imi doresc ca prin proiectele Asociatiei „Ivan Patzaichin – Mila 23” sa ajutam Delta sa devina, cat mai curand, regina ecoturismului din Europa.”, a spus Ivan Patzaichin.

Primul pachet de ecoturism in Delta

Primul pachet integrat de ecoturism din Delta va fi disponibil din primavara in triunghiul Crisan – Caraorman – Mila 23. Turistii vor beneficia de prima zona amenajata pentru birdwatching din Romania (la Sanctuarul Pasarilor - Caraorman) si vor putea descoperi spectacolul gastronomiei locale in traseul culinar „Peste ca la Mila 23”. Centrul de Ecoturism Rowmania Crisan va oferi trasee de 3-5 zile cu canotcile pentru vizitarea triunghiului ecoturismului.

Triunghiul Crisan + Caraorman + Mila 23 va deveni nucleul unei destinatii ecoturistice cu marca proprie ce promoveaza produse si servicii locale si traditii culturale. De asemenea, proiectul isi propune sa defineasca o identitate comuna a zonei din perimetrul acestor localitati, primul pas in obtinerea acreditarii de destinatie ecoturistica. In cadrul proiectului, a fost constituit parteneriatul pentru dezvoltarea si promovarea destinatiei turistice Eco - Delta Dunarii, format din operatori turistici locali si reprezentanti ai comunitatii.

Proiectul „Crisan + Caraorman + Mila 23 - Ecoturism pentru viitor” include urmatoarele activitati:

•         Construirea de facilitati pentru birdwatching la Sanctuarul Pasarilor de la Caraorman;

•         Construirea de infrastructura de informare si orientare turistica la Crisan

•         „Ecoturism la scoala” - pachet educational pentru elevii din cele 3 localitati (biodiversitate, turism responsabil, traditii locale, valori eco)

•         Training de ecoturism pentru operatorii de pensiuni

•         Traseul culinar in gospodarii pescaresti „Peste ca la Mila 23”

•         Punct de informare privind ecoturismul din Delta Dunarii la Muzeul National al Satului, dotat cu insule pentru cuibarit pe Lacul Herastrau, care pot fi vizitate cu lotci din Delta, disponibile publicului pentru o experienta directa.

•         Definirea identitatii de marketing a triunghiului Crisan – Caraorman – Mila 23

Proiectul Crisan + Caraorman + Mila 23 – Ecoturism pentru viitor este finantat cu suma de 142.909,02 euro prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania, si desi este localizat in principal in triunghiul Crisan – Caraorman – Mila 23, activitatile pe care le propune pot reprezenta solutii de dezvoltare durabila pentru intreaga Delta.

Proiectul este realizat de Asociatia „Ivan Patzaichin - Mila 23” in parteneriat cu Societatea Ornitologica Romana (SOR), si se bucura de sprijinul unor parteneri strategici relevanti: Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, Primaria Crisan, Asociatia de Ecoturism din Romania. Pentru mai multe detalii accesati www.ecoturism.ecodeltadunarii.ro sau www.facebook.com/ecodeltadunarii. (comunicat: Asociatia Ivan Patzaichin – Mila 23, sursa foto: igloo.ro)