Indiferent unde va aflati la schi pe partiile din Romania, ca sunteti schiori incepatori, avansati sau cu experienta, aceste sfaturi sunt utile atat pentru dumneavoastra, cat si pentru celelalte persoane cu care puteti sa intrati in contact sau se gasesc in proximitatea voastra, la un moment dat.
1. Intotdeauna, purtati echipament sportiv adecvat, care sa va protejeze de precipitatii, vant si care sa va asigure confortul termic de care aveti nevoie. Echipamentul pe care il purtati trebuie dublat, mereu, si de un echipament de protectie, din care sa nu lipseasca casca, ochelarii, manusile de schi si, nu în ultimul rand, protectia de coloana.
2. Ajungeti la o viteza pe care sa o aveti sub control in tot timpul schiatului, pentru a putea evita un obstacol neasteptat sau pentru a va opri in siguranta, indiferent de manevrele celor de dinaintea voastra. Adaptati permanent viteza conditiilor meteo, de trafic, starii partiilor, dar mai ales pregatirii voastre, atat tehnice, cat si fizice.
3. Urcati si stationati numai pe marginea partiei si numai in zonele in care ceilalti schiori sa va poata repera usor (nu sub ruperi de panta, curbe etc.).
4. Nu stationati niciodata in zonele inguste. Iar atunci cand schiati, asigurati-va ca lasati culoare de trecere, pentru ca ceilalti practicanti sa va poata depasi.
5. Le recomandam schiorilor incepatori sa apeleze, cu cea mai mare incredere, la un instructor de schi autorizat. Astfel vor fi permanent in siguranta, nu vor ajunge pe partii care sa le depaseasca nivelul si nu se vor rataci. In plus vor invata sa schieze folosind o tehnica corecta, care ulterior va fi mult mai usor de imbunatatit, iar progresul va fi unul exponential mai rapid decat daca aleg sa invete singuri. Daca, totusi, aleg sa invete singuri sau fara indrumarea unor persoane autirizate si calificate, sa se asigure ca raman pe partiile de incepatori. Si sa nu urce pe partii folosite de avansati decat in momentul in care sunt capabili sa opreasca si sa ocoleasca in conditii de siguranta. De asemenea, sa nu se aventureze pe partiile inalte aproape de ora inchiderii instalatiilor de transport pe cablu. Exista riscul sa fiti prinsi de lasarea intunericului. In general, partiile se inchid la jumatate de ora de la ultima cursa a ultimei instalatii pe cablu.
6. Schiorii avansati sunt sfatuiti sa nu iasa niciodata de pe partiile amenajate, deoarece stratul de zapada poate ascunde multe pericole (bolovani, cioate, santuri etc.). In plus, facand acest lucru se pot rataci foarte usor, mai ales daca vorbim de conditii meteo care includ ceata. Sa nu schieze cu viteza mare pe partiile destinate incepatorilor (initiati sau in curs de initiere) sau avansati. Acest lucru poate favoriza producerea unor coliziuni, prin diferentele mari de viteza generate intre ei si cei care schiaza mai lent.
Aceste sfaturi li se aplica, in egala masura, si practicantilor de snowboarding. (credit foto: Alex Lange/ Unsplash)