Ciucas X3, intrecere de alergare montana in Muntii Ciucas

Detalii
Comentarii
Galerie foto
Harta

Sambata, 10 septembrie, concursul de alergare montana Ciucas X3 (editia a 7-a) se va desfasura la Cheia. Evenimentul propune trei curse: semimaraton (distanta 21 km, 1.400 m diferenta de nivel, start la ora 10), maraton (42 km, 2.350 m, ora 10) si ultramaraton (105 km, 4.900 m, ora 6).

„Ciucas X3 este o cursa-circuit, al carei traseu traverseaza muntii Ciucas, Siriu si Grohotis, avand startul si sosirea in statiunea Cheia. Cel mai inalt punct atins va fi varful Ciucas, de 1.954m metri. Pe traseu participantii vor alerga in zone alpine inalte, unde experienta montana isi va spune cuvantul, astfel ca ei nu trebuie sa ridice probleme in pastrarea echilibrului si sa poata parcurge rutele alese in siguranta”, ne comunica organizatorii de la Clubul de Turism si Alpinism Ciucas.

Ciucas Trail Running a fost

Puncte de reper in cursele de la Ciucas X3: Cheia-Culmea Buzaianu-Varful Zaganu-Cabana Ciucas-Cabana Silva-Cheia (semimaraton); Cheia-Culmea Buzaianu-Valea Stanii-Curmatura Vaii Stanii-Cabana Ciucas-Varful Ciucas-Cabana Ciucas-Cabana Silva-Cheia (maraton); Cheia-Culmea Buzaianu-Valea Stanii-Curmatura Vaii Stanii-Cabana Ciucas-Varful Ciucas-Pasul Bratocea-Varful Grohotis-Varful Ulita-Stana Nebunu-Baraj Maneciu-Varful lui Crai-Tabla Butii-Valea Stanii-La Rascruce-Cabana Silva-Cheia (ultramaraton).

Pana la editia de acum, intrecerea s-a derulat sub denumirea de Ciucas Trail Running.

Statiune pe Valea Teleajanului

Pe vremuri era denumita Teleajanul. Localitatea Cheia se afla la 60 kilometri de municipiul de resedinta Ploiesti, in judetul Prahova, pe DN1A. Amplasata pe Valea Teleajanului, intr-o mica depresiune, Cheia este vegheata de Culmea Bratocea cu Varful Ciucas (la nord), Culmea Zaganu cu al sau Varf Gropsoarele (la est) si Muntele Babes-Bobu (la vest). In zona se gaseste Manastirea Cheia (atestata documentar din 1770).

Din punct de vedere administrativ, Cheia apartine de comuna Maneciu, in a carei componenta mai intra satele: Chiciureni, Costeni, Facaieni, Gheaba, Maneciu-Pamanteni, Maneciu-Ungureni (resedinta), Manastirea Suzana si Plaietu.

Sport la Cheia

Cheia a devenit o cunoscuta si apreciata statiune montana, de tratament si odihna, care vine in intampinarea oaspetilor cu suficiente variante de cazare si masa. Este locul nimerit pentru iubitorii de sport, dornici de miscare si activitati in aer liber (trekking, alergare, mountain-biking, alpinism si escalada, sporturi extreme in aer - parapanta, deltaplan). (foto: Ciucas X3 & Cornel Pochiu/ Fisheye.ro)