Cupa Regelui la oina, Bucuresti

Detalii
Comentarii
Galerie foto
Harta

Cupa Regelui la Oina (editia a 5-a) are loc la Bucuresti, pe Stadionul National de Rugby Arcul de Triumf, in zilele de 13-14 mai 2017. Competitia este organizata de Federatia Romana de Oina (FRO), in colaborare cu Ministerul Tineretului si Sportului (MTS), Casa Regala a Romaniei, Comitetul Olimpic si Sportiv Roman (COSR), Clubul Sportiv Straja Bucuresti si Federatia Romana de Rugby (FRB).

ACS Frontiera Tomis Constanta, ACS Straja Bucuresti, CS Brigada Gheraesti, CS Politehnica Cluj sunt echipele care participa. Sambata, 13 mai, in intervalul orar 16-18 sunt programate semifinalele, iar duminica, 14 mai, finala mica (ora 9), o demonstratie de oina si jocuri traditionale cu vedete (ora 10), finala mare (ora 11) si festivitatea de premiere (ora 12:30).

Alteta Sa Regala Principele Radu al Romaniei va da lovitura de incepere la Cupa regelui si va oficia si ceremonia finala. Pe parcursul competitiei se vor desfasura activitati de initiere in oina si alte sporturi traditionale (printre care turca si popicul), fiind puse in joc numeroase premii pentru participantii de toate varstele.

Scurt istoric despre oina

Unul dintre jocurile intemeietoare ale sportului romanesc, oina, a fost atestat documentar, pentru prima data, in urma cu 6 secole. Dintre personalitatile care au practicat oina sau au sprijinit acest sport fac parte Nicolae Iorga, I.L. Caragiale, Ion Creanga, Dimitrie Cantemir, Marin Preda. Spiru Haret este considerat, insa, parintele oinei. Prin Reforma Invatamantului din anul 1898, dar si prin alte decizii ministeriale, el a introdus practicarea obligatorie a oinei in scolile de toate gradele.

Dupa anul 1990, oina aproape ca a disparut din peisajul sportiv, insa in ultima vreme Federatia Romana de Oina a demarat o ampla actiune de revigorare a acestui sport. Au fost reactivate centre cu traditie, iar in prezent oina este practicata in peste 30 de judete.

Incepand din anul 2013, Federatia Romana de Oina isi deruleaza activitatea sub inaltul patronaj al Casei Regale a Romaniei oferit de Majestatea Sa Regele Mihai I. (Foto: Federatia Romana de Oina)