Blue Planet II - documentarul filmat cu tehnologia viitorului

Detalii
Comentarii
Galerie foto

La sfarsitul anului trecut, compania britanica BBC a lansat documentarul despre viata marina, intitulat „Blue Planet II”. La fel ca si primul documentar cu acelasi nume din 2001, acesta a fost narat de catre bine cunoscutul naturalist, Sir David Attenborough. Mini-seria a fost impartita in 7 episoade, fiecare dintre acestea oferind informatii legate de varietatea imensa de specii marine din diferite ape ale lumii.

Documentarul a fost anuntat inca din anul 2013, iar pentru realizarea acestuia, in timpul celor 4 ani, au fost necesare peste o suta de expeditii, in aproape 40 de tari. In aceasta perioada, echipa de filmare a adunat un numar total de aproximativ sase mii de ore de inregistrari video. Coloana sonora a fost asigurata de catre compozitorul Hans Zimmer, in colaborare cu trupa Radiohead si Orchestra BBC.

Spre deosebire de prima serie, in „Blue Planet II” atentia a fost dirijata mai mult catre influenta pe care o au oamenii asupra vietii din adancuri. Acum, mai mult ca oricand, este evidenta distrugerea produsa la nivel marin, datorita poluarii si modificarilor climatice. Sunt afectate atat flora, cat si fauna, iar cei de la BBC au reusit sa arate aceste efecte extrem de clar.

Seria prezinta imagini nemaivazute in acest format, echipa de filmare folosindu-se de ultimele descoperiri din domeniul tehnologic, pentru a patrunde in acest taram misterios. De la sepii cu puteri hipnotice si pana la crabi „dansatori”, descoperirile facute cu prilejul explorarii celor mai izolate locuri de pe planeta sunt de-a dreptul impresionante. Initiativa echipei poate fi descrisa folosind expresii consacrate din lumea pokerului, acestia dand toate cartile pe fata in documentarul realizat, fiecare episod avand cateva minute la final, in care este explicata tehnica si aparatura folosită in procesul de filmare. Pentru a obtine claritatea imaginilor in 4K, acestia s-au folosit de camere super-avansate, procurate de la firma specializata RED, in tandem cu sistemele si lentilele proprii, adaptate pentru conditiile in care se aflau. Pentru a captura imagini, jumatate deasupra si jumatate sub apa au folosit deseori o lentila „megadome” de 24 de inch, astfel reusind sa prezinte cele doua lumi in paralel.

Planificarea pentru un proiect de o asemenea anvergura nu a fost deloc usoara, multe din descoperirile facute pornind de la povesti ale localnicilor sau teorii ale cercetatorilor. Cu o combinatie intre tehnologie avansata, determinare si foarte multa rabdare, cameramanii au reusit sa surprinda, pentru prima data in istorie, comportamentul mai multor specii de animale marine. Mai mult decat atat, au doborat un record pentru cea mai mare adancime la care a coborat un om vreodata. Toate aceste eforturi au fost facute cu scopul de a oferi publicului o experienta cat mai apropiata de cea adevarata, nealterata de efecte speciale sau CGI.

Anul acesta, „Blue Planet II” a castigat titlul la categoria „Cel mai mare impact”, in cadrul Premiilor Nationale de Televiziune. Peisajul prezentat este unul care cu siguranta va trage un semnal de alarma in privinta poluarii, deseurile din plastic fiind intalnite chiar si in cele mai izolate parti ale globului.

Pana in prezent, oceanele planetei au fost explorate doar intr-o proportie de 10 la suta si o mare parte din personajele acestui ecosistem sunt inca necunoscute. Prin acest documentar, putem sa intelegem de ce trebuie sa ne preocupam mai mult de sanatatea oceanelor, fiind inca atat de multe informatii de descoperit. (Foto: Tom Fisk)