La Brasov se traieste si se simte atletism

Detalii
Comentarii
Galerie foto

La Brasov, orasul care a avut patru stadioane cu piste de atletism, toate disparute, lucrurile au inceput sa se miste de ceva timp. Fireste, in sensul bun al lucrurilor. Si dupa haosul de dupa 1989, oamenii au inceput sa se regrupeze si sa se organizeze. Au realizat ca numai impreuna, in echipa, pot impinge „caruta” la deal. Asa a aparut Asociatia Judeteana de Atletism (AJA).

Ce este AJA Brasov?

Aceasta este o structura sportiva profesionala, reprezentanta a Federatiei Romane de Atletism (FRA) in judetul Brasov, din care fac parte cluburile sportive cu sectii de atletism si care si-a propus mai multe obiective. Ca a venit vorba, merita amintite cluburile brasovene de atletism, fondatoare ale AJA Brasov: Clubul Sportiv Municipal (CSM) Brasov, Clubul Sportiv Coltea 1920 Brasov, Clubul Sportiv Transilvania, Clubul Sportiv Municipal (CSM) Codlea, Clubul Sportiv Universitatea (CSU) Brasov si Asociatia Sportiva Tour Office Brasov.

AJA Brasov: obiective si proiecte

Obiectivele declarate ale acestei organizatii, care, de altfel, sunt cuprinse si in statut sunt:

- organizarea, dezvoltarea si consolidarea activitatii atletice in judet, in special in municipiul Brașov; de curand, s-au demarat proiecte cu bataie mai lunga, in parteneriat cu autoritatile locale, la Fagaras, Sacele si Codlea - adica celelalte municipii brasovene;

- initierea si intreprinderea tuturor demersurilor, impreuna cu partenerii, pentru constructia unei baze sportive de atletism in municipiu, Arena Sprint Brasov;

- organizarea unei competitii de atletism pe pista, care sa devina, in timp, un concurs sportiv „de brand” pentru municipiul Brasov, similar unui Grand Prix de nivel european;

- construirea in scoli, acolo unde exista spatiu deschis, a unui sector pentru sarituri si alergare viteza, necesar pentru efectuarea normelor de control obligatorii pentru elevi.

Pista de alergare prin padure

Mai nou, in urma solicitarilor primite de la brasoveni - sportivi amatori, profesionisti sau, efectiv, oameni iubitori de miscare, natura si adepti ai unui stil de viata sanatos -, a aparut o ideea noua: amenajarea unei piste de alergare in aer liber in Brasov, prin padure, pe traseul Tampa-Iepure-Racadau, destinata tuturor practicantilor si iubitorilor de sport.

Despre Arena Sprint Brasov aflati mai multe de aici.

Sectoare de atletism in scoli

De asemenea, merita sa ne oprim asupra proiectului botezat „Sectorul de atletism in scoala”. Cu totii stim ca acolo, la nivelul de jos, in scoala, cei mai multi dintre copii iau contact cu sportul practicat in mod organizat, in cadrul orei de educatie fizica si sport. Acolo, in scoala, este si se pune baza sportului de performanta de mai tarziu.

Ei bine, in cadrul acelui sector de atletism, profesorul de educatie fizica isi poate da, fara probleme, clasicele norme de control. Acele norme pe care le stim cu totii, din scoala:

- proba de viteza pe 30 si 50 metri;

- saritura in lungime de pe loc sau cu elan;

- aruncarea mingii de oina;

- aruncarea mingii medicinale;

- exersarea starturilor din picioare.

Mai mult, in acel sector se pot desfasura orele de educatie fizica in care se pune accent pe exercitii de gimnastica pentru incalzire, exercitii din „scoala alergarii, sariturii si aruncarii”.

S-a lansat revista Atlet Info

Tot la Brasov, in cadrul intalnirii AJA de sfarsit de an, sugestiv denumita „Prietenii Atletismului”, la care au luat parte reprezentantii cluburilor membre, arbitri, antrenori, sportivi, parinti ai caror copii practica atletismul, sponsori si invitati, s-a lansat revista „Atlet Info”. Publicatie editata in colaborare cu AJA Brasov, Atlet Info se distribuie gratuit, in locuri unde atletismul si sportul, in general, sunt la ele acasa.

Cateva titluri pe care le-am retinut:

- „Cupa Luceafarul, biletul Brasovului spre marea performanta in atletism”;

- „Semnal de alarma: unde sunt pistele de atletism de altadata?”;

- „Asociatia Judeteana de Atletism, speranta unui nou inceput”;

- „Pasarea Phoenix - Clubul Coltea 1920”;

- „Elena Buhaianu Iagar Antoci, ultimul atlet brasovean la Jocurile Olimpice”;

- „Bio In Sport: Sportul si diabetul zaharat”;

- „In memoriam, Titanii atletismului, Iolanda Balas Soter si Nicolae Marasescu”.

Concursuri de atletism la Brasov

Din proiectul de calendar competitional pe 2017, in judetul Brasov apar 12 competitii de atletism, dintre care amintim:

- Cupa CSM Brasov (editia a 7-a), din 18 ianuarie, este un concurs pentru copii (categoriile 1, 2, 3) ce deschide sezonul in sala;

- crosul InSport Grand Prix (editia 1), pe 13 mai;

- Cupa Luceafarul (editia a 2-a), pe 27 mai, desfasurata ca si la editia inaugurala pe stadionul Complexului Olimpic din Poiana Brasov, odata cu etapa pe judet a Campionatului National;

- crosul Cupa 1 Iunie, de la Codlea;

- Maratonul DHL Stafeta Carpatilor (editia a 8-a), pe 17 iunie;

- crosul Cupa Fagarasului (editia 1), pe 24 iunie;

- crosul Alearga Tu Pentru Ei, pe 8 iulie, organizat pe Aleea de sub Tampa, de Hospice Casa Sperantei si AJA Brasov;

- Cupa Coltea Brasov (editia a 2-a) si etapa judeteana de cros, pe 7 octombrie;

- crosurile dedicate sanatatii (Ziua Mondiala a Sanatatii - 7 aprilie, Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Obezitatii - 11 octombrie).

„Infiintarea Asociatiei Judetene de Atletism a reprezentat un pas mic, dar ferm, un pas de alergator in tempo sustinut. AJA Brasov este un titlu deja intrat in vocabularul iubitorilor de atletism, are viziune, strategie, proiecte si multa dorinta de a-i convinge pe cat mai multi ca merita sa traiesti si sa simti atletism”, prof. Florin Florea, presedinte AJA Brasov, intr-un editorial pentru revista Atlet Info.