Un manager sportiv pentru atletismul din Romania

Detalii
Comentarii
Galerie foto

In atletismul romanesc a sosit clipa bilantului. Pe 21 aprilie sunt alegeri pentru conducerea Federatiei Romane de Atletism (FRA). Toti oamenii de decizie din al nostru „sport regina” se vor aseza la masa, vor asculta discursurile candidatilor, poate vor pune intrebari, le vor analiza proiectele si, intr-un final, isi vor vota presedintele. Dar si pe toti ceilalti oameni de la varful organizatiei (vicepresedinti, Consiliul federal, reprezentanti regionali), fiecare cu locul si importanta lui, fara doar si poate.

Ultimul presedinte al FRA, inca in functie, Ion Sandu nu si-a depus candidatura. In schimb au facut-o altii, sase la numar.

Trei cluburi l-au propus pe Florin Florea

Cluburile CSM Brasov, Farul Constanta si Ceahlaul Piatra Neamt l-au propus pe Florin Florea, un specialist cunoscut in lumea atletismului din Romania. Specialist in atletism e un fel de a spune pentru ca, rand pe rand, acesta a trecut prin toate etapele unui om de sport in adevaratul sens al cuvantului.

La inceput a trait frumoasa viata de sportiv. A fost campion national la tineret si la seniori in probele de 60 si 200 metri plat, a detinut recordul in sala la 50 metri plat (5,5 secunde) - performanta realizata in 1987 -, si in a doua parte a anilor '80 a facut parte din lotul national de sprint al Romaniei. In cariera-i de atlet a reprezentat cluburile Ceahlaul Piatra Neamt, Steaua Bucuresti, Constructorul Arad, Armatura Zalau si Universitatea Cluj.

Profesor de educatie fizica si sport (master in Antrenamentul Sportiv), Florin Florea a intrat in administratia locala a Brasovului la inceputul anilor 2000. In paralel, si-a adus contributia la aparitia, promovarea, organizarea si managementul unor proiecte sportive de succes: CSM Brasov (infiintat in 2002), Directia de Sport si Tineret a Municipiului Brasov (2007), SCM Brasov (2008), ASC Corona 2010 Brasov. In perioada 2013-2015 a fost secretar general al FRA, iar in prezent este consilier al ministrului Tineretului si Sportului, Marius Dunca.

In echipa cu mari campioni de atletism

„Atletismul trebuie sa ne uneasca, nu sa ne risipeasca!”, acesta este mesajul simplu, insa edificator cu care Florin Florea incearca sa-i convinga pe alegatori si sa-si atraga cat mai multe voturi. Vrea sa dea o alta importanta si mai ales calitate pozitiei de presedinte al FRA.

„Din capul locului, consider ca un bun presedinte trebuie sa aiba experienta in sport la toate nivelurile, mai ales in situatia de azi a federatiei. Apoi, trebuie sa fie un bun manager si un bun diplomat. Ii respect si apreciez pe marii campioni, avem nevoie de ei, cu unii sigur voi si face echipa, deja am discutat, pentru ca atletismul se poate bucura de pe urma imaginii lor, in primul rand. Chiar daca atletismul este un sport individual, suta la suta va spun ca numai munca in echipa aduce rezultate”, declara fostul atlet.

Analiza simpla si ferma a atletismului romanesc

Bine, bine, s-ar zice, insa daca va fi sa fie alesul majoritatii, de unde va apuca taurul de coarne? Isi deschide tacticos „Programul Strategic”, da cateva pagini si ne ofera raspunsul: „Inceputul va fi o analiza comuna, la rece, a tuturor cauzelor care au impins atletismul romanesc intr-una din cele mai nefericite situatiii din toata istoria sa. Si aici ma refer la toate aspectele: sportiv, administrativ, financiar, imagine si incredere in sportul din Romania.

Sigur, vor fi spuse lucruri mai putin placute, insa argumentat, civilizat si fara orgolii inutile. Atentie! Nu trebuie sa incepem sa alergam dupa vrajitoare si sa picam in capcana de a cauta vinovati sau de a plati polite mai vechi sau mai noi. Va fi o analiza simpla, dar ferma! Impreuna vom gasi solutii si impreuna vom trece la treaba

Cred că este foarte important sa ne unim in jurul unui proiect simplu, proiect care prezinta solutii realiste la probleme, care propune termene si responsabili pentru implementarea solutiilor. Iar acolo unde nu sunt solutii, le vom cauta impreuna”.

Miza pe Asociatiile Judetene de Atletism

Discutia devine tot mai concreta, exemplele si ideile curg cu repeziciune. Daca ar fi sa le povestim pe toate, nu neaparat in detaliu, ne-am „invarti” de-o carticica in toata regula. Planul suna bine, prof. Florea ne vorbeste cu patos de obiective imediate si de cele pe termen mediu si lung. Zice raspicat ca si-a propus s-o ia de jos, de la baza, incepand cu sportul scolar si infrastructura.

„Asociatiile Judetene de Atletism trebuie sa capete un rol important in activitatea federatiei! De pilda, la Brasov lucrurile au inceput sa se miste: s-au deschis relatii cu autoritatile locale, exista competitii de toate nivelurile, incurajam si sustinem cluburile de atletism sau cu sectii de atletism in activitatea lor si ne-am propus mai multe proiecte, printre care construirea unui stadion de atletism cu pista olimpica, amenajarea unei piste de alergare prin padure in zona muntelui Tampa si a sectorul de atletism in scoli. Aici, la cel din urma, vreau sa fac o paranteza si sa le multumesc tuturor celor care au vazut proiectul si care il incurajeaza. Acest proiect se implementeaza de catre AJA Brasov la primariile Fagaras si Codlea, iar la Sacele au inceput demersurile. In cativa ani ne gandim sa organizam un grand prix de pista de nivel european”, completeaza fostul secretar al FRA.

Alte obiective, de genul „punct ochit, punct lovit”:

- programe de pregatire si perfectionare a antrenorilor de atletism;

- baza sportiva proprie (Baza Iolanda Balas) si centru medical proprii ale FRA;

- contracte de inchiriere, de sponsorizare sau publicitate pe termen mai lung;

- atragerea de fonduri europene;

- reorganizarea la standarde europene a Campionatelor Internationale ale Romaniei;

- in urmatorii ani, cu sprijinul autoritatilor locale sau guvernamental, construirea de baze sportive noi - piste de atletism cu 8 culoare la Bacau, Bucuresti, Timisoara si Brasov si doua sali de atletism cu pista circulara de 200 metri cu 5 si 6 culoare la Brasov/ Sibiu si Bucuresti;

- obtinerea unei medalii la Jocurile Olimpice de la Tokio 2020;

- promovarea si sustinerea cluburilor private de atletism.

Incotro atletismul romanesc?

Asadar, sunt multe, foarte multe lucruri de pus la punct in tot ce inseamna Federatia Romana de Atletism (FRA), luand-o prin toate sectoarele sale, da capo al fine. Este nevoie de pricepere, perseverenta, rabdare si, mai ales, lucru in echipa. Numaratoarea inversa pana la 21 aprilie a inceput, iar peste nicio luna vom afla care va fi noul „carmaci” al FRA si catre ce fel de „ape” va indrepta atletismul romanesc atat de mult incercat de-o vreme incoace.

Ceilalti candidati la cea mai inalta pozitie din atletismul romanesc sunt:

- Traian Badea, in prezent vicepresedinte FRA;

- Constantina Dita, campioana olimpica la maraton, la ora actuala locuieste in Colorado, SUA;

- Constantin-Cristinel Iacoban, presedinte Atletic Club Iacris Bucuresti;

- Monica Iagar, fosta campioana nationala la saritura in inaltime, presedinte interimar al clubului Dinamo Bucuresti;

- Constantin-Gabriel Obreja, terapeut in recuperare sportiva, fost membru al staff-ului medical al FRA.